Професионален футболен клуб СЛАВИЯ
 

Георги Петков: "Радостта в Славия е по-голяма"

Георги Петков:

Интервю на "7 дни спорт"

Най-опитният футболист на Славия Георги Петков вече не играе водеща роля в отбора, след като отстъпи мястото си на Марио Кирев. Поне в първия мач със Заглембе Петков остана на пейката. Стражът не възнамерява да прекратява състезателната си кариера в следващата 1 година, тъй като има какво да даде на отбора въпреки възрастта си. Ето какво още сподели Петков пред "7 дни спорт" за евротурнирите, за младите играчи и за Евро 2016.

- Георги, утихнаха ли емоциите ви след победата над Заглембе?
- Да си призная, въпреки че не играх, емоциите ми по време на мача бяха два пъти повече, тъй като точно преди 20 години отидох в Славия. Имам юбилей тази година (смее се). Точно тогава станахме шампиони, аз вече бях започнал да тренирам с отбора, но все още нямах договор. Честно да кажа, като гледах как се раздават нашите млади играчи и как феновете се радват след мача, изпитах голямо удовлетворение.
- Пускането на Марио Кирев като титуляр означава ли, че Александър Тарханов ще продължи да подмладява отбора?
- Да, по принцип се налагат млади футболисти, но тук не говорим единствено за това. Определено Марио Кирев има качества и в последно време доста израсна. Той направи много хубави мачове и е нормално той да пази.
- Коментираше се, че след евротурнирите приключвате кариерата си.
- Не съм казвал, че след евротурнирите ще прекратя състезателната си кариера, а това е излязло някъде като информация. Още преди Славия да се класира за Европа, бях говорил с г-н Венци Стефанов и с треньора Александър Тарханов. Желанието на треньора е да остана още една година в отбора, така че и през следващия сезон ще играя.
- А с какво ще се занимавате след тази една година?
- Е, какво ще правя - ще се занимавам с футбол (смее се). По принцип още след като се прибрах от Кипър през 2012 г., бях говорил и бях обещал на г-н Стефанов, че след чужбина ще играя в Славия. Иначе бъдещето ми е свързано с този отбор.
- Лидер сте в съблекалнята на "белите". Давате ли съвети на по-малките?
- Казвам им това, през което аз съм минал. Най-доброто място за развитие е Славия, тъй като в този клуб никой не ти поставя цели и не те задължава всеки мач да побеждаваш, както например в Левски и Лудогорец. Обяснявам им, че щом вече са в Славия, значи имат качества и трябва само да се успокоят и да играят.
- А случва ли се да им се карате?
- Ооо, много пъти (смее се). Карам им се доста по време на мач, но те знаят, че след двубоя сядаме и коментираме ситуациите. А и съм ги предупредил, че е по-добре да им се карам по време на мач, а не след.
- По-различна ли щеше да е тръпката, ако играехте в Европа, но с екипа на Левски?
- Аз съм играл доста с Левски в Европа, мисля, че около 50 мача. Много по-трудно е да играеш в турнирите с отбор като Славия, предвид че от 20 години не се беше класирал, и още повече със собствени кадри. Радостта е много е по-голяма. Не казвам, че с Левски няма да се радвам, но в Славия има повече юноши, не се взимат по 10-15 футболисти всяка година и повечето чужденци. В Левски се прави селекция, искат се резултати, влизане всяка година в групите на Шампионската лига и Лига Европа, отделно трябва да си шампион и носител на купата.

 
Asset Insurance
Ledenika
International Asset Bank
bet365
Български English