Професионален футболен клуб СЛАВИЯ
 

Обръщение на Димитър Ларгов на концерта "100 години Славия"

Обръщение на Димитър Ларгов на концерта

Здравейте, слависти!

Невероятно е чувството да се обърна към всички Вас, препълнили тази зала навръх стогодишния юбилей на Славия. Чувствам страхотното Ви настроение, усещам изключителната Ви радост и голямата Ви емоция, че всички заедно днес празнуваме един век откакто петдесетина младежи са поставили началото на Славия в “два часа след обяд на полето до Руски паметник” на 10 април 1913 година, както пише в Протокол № 1 на уникалната ръкописна Първа протоколна книга на Славия.

Любимият ни клуб днес навърши сто години. И така се превърна в първата българска спортна и футболна организация, която абсолютно доказано чества своя стогодишен юбилей. А великото название “Славия” беше и си остава най-дълго просъществувалото и отстоявано с чест и огромни усилия спортно име в България. Да, Славия, е най-славното спортно име у вас. И това всички Вие го знаете най-добре.

Всички ние сме горди, че сме слависти. Годри сме, че нашата Славия премина неудържимо през вече толкова много десетилетия. Независимо от трудните и сложни периоди. Направи го с чест и достойнство, с морал и с уважение съм спортните си съперници и приятели. Направи го без да флиртува със силните на деня, без да се оцветява политически, отстоявайки винаги само една кауза – общобългарската.

Да си славист и преди сто години, и днес е нещо велико. Това е неповторимо и дори неописуемо чувство. И със сигурност е много, много повече от това да си привърженик на един спортен отбор, пък бил той дори толкова успял, толкова славен и толкова голям като Славия. Защото да си славист е съдба и призвание, които се предават от поколение на поколение, от баща на син, от треньор на състезател. Да си славист е начин на мислене, начин на живот.

Славия винаги е обединявала добрите хора и е била знаме на тези, за които спортът е основно радост и извор на положителни емоции. Същите тези българи, които спортът е извисявал и така ги е превръщал в истински, в чистокръвни слависти!

Славизмът е мироглед, славизмът е светоусещане, той е любов към спорта, уважение към съперника. Но славизмът е и непреклонна воля за победа. Именно заради всичко това Славия винаги е била и ще продължи да бъде по-особен клуб. Всъщност тя е много повече от спортен отбор, събрал съмишленици с бели фланелки, на които грее великата ни емблема. Славия е неповторим дух, Славия е способност да се издигнеш чрез спорта и добродетелите му над обикновените чисто спортни победи и загуби. Да успееш да ги преодолееш в името на същия този славизъм, който превзема душите и пали сърцата на славистите, поколение след поколение вече сто години. Този славизъм, който ги прави по-различни спортни фенове от другите.

Точно това е Славия, приятели. Белите й фланелки са носени гордо и запазени чисти от десетки хиляди спортисти през този един век. А от трибуните стотици хиляди са ги подкрепяли възторжено и всеотдайно. Това е възможно само защото Славия е зачената преди сто години със здрав морал, уважение към ближния и преклонение пред България. Родена в тежките военни години отпреди един век, Славия е закърмена със здрава българщина и патриотизъм, с честност и почтеност. Точно това я превръща във флагман на българския организиран спорт още в първите години след създаването й. А налагането на славизма като модел на поведение и пример за подражание в спортните среди през този вече един век я прави и отбор на интелигентните и мислещите хора, които никога не обиждат съперника и гордо пеят по трибуните.

В историята си Славия има и славни победи и горчиви загуби. Преживяла е много радости и разочарования. Но всичко това само ни е направило нас, славистите, по-силни, по-верни и по-непоколебими в своята обич към Славия, превърнала се в училище за живот на много поколения достойни български младежи.

Днес, на прага на второто столетие, в което нашата Славия вече навлезе, искам да пожелая на всички слависти и на техните семейства много здраве и лично щастие.

Подкрепяйте любимата Славия с всички сили! Гордейте се с нашата Славия, защото тя е неповторима!

Вековната Славия ще пребъде!

Само Славия!

 

Забележка: Председателят на Обществен комитет "100 години Славия" направи обръщението си в началото на юбилейния концерт-спектакъл в Зала 1 на НДК на 10 април 2013 г.

 

Последен мач

Славия
2-1
Ботев Пловдив
неделя, 8 март 2020

Двадесет и четвърти кръг
Първа лига

Сезон 2019/2020

Следващ мач

Царско село
-
Славия
понеделник, 8 юни 2020, 20:30

Двадесет и пети кръг
Първа лига

Сезон 2019/2020

Класиране

 ОтборМГ. р.Т.
1Лудогорец Разград2342-1055
2Локомотив Пловдив 2446-2246
3Левски 2440-1746
4ЦСКА-София2439-1646
5Славия2431-2342
6Черно море2430-2137
7Берое2437-3237
8Ботев Пловдив2425-2730
9Арда Кърджали2325-2929
10Етър Велико Търново2426-4024
11Царско село2422-3922
12Ботев Враца2420-4519
13Дунав Русе 2418-4418
14Витоша Бистрица2415-516
Asset Insurance
International Asset Bank
bet365
Български English